Par notikumu

Latgaliešu kultūras biedrība 25. augustā plkst. 10:00 organizē izglītības nozares speciālistu tiešsaistes diskusiju “Esi i dori” par aktuālajiem izglītības jautājumiem pedagogiem, skolēniem un studentiem, arī viņu vecākiem un tiem, kuri meklē pašizaugsmes iespējas. Pasākumā piedalīsies VISC vadītāja Liene Voroņenko, Latvijas Universitātes profesors Mārcis Auziņš, “Tilde” biznesa attīstības direktors Kaspars Kauliņš, Latgaliešu kultūras biedrības vadītāja Ilga Šuplinska, Riebiņu vidusskolas skolotāja Diāna Bravacka, kā arī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore Sanita Martena.

Tiešsaistes diskusijas dalībnieki akcentēs pašmācības, pašvadītas mācīšanās un digitalizācijas prasmes un kompetences, sagaidot klātesošo iesaisti un jautājumus par  izglītības iespējām un katra indivīda pašattīstību. Kā min pasākuma organizatore un dalībniece Ilga Šuplinska, kas ilgstoši darbojusies šajā nozarē, “Izglītībai jāiet kopsolī ar mūsdienu tehnoloģijām, darba tirgus pieprasījumu un izglītojamo interešu izmaiņām. Šis nav tikai Rīgas jautājums, arī Latgales reģionā ir jāinvestē izglītības tehnoloģiju attīstībā, tas varētu arī pozitīvi ietekmēt ekonomiku. Tys ir ari vaicuojums par volūdu, kaidā atsateista tehnologejis. Latgalīšu ir juobyuņ tū volūdu vydā, kas palīk nuokušojom paaudzem.”


Pasākuma plāns:

10:00 Ievadvārdi no Latgales kongresa lēmumu izpildes padomes

10:05 “Pāreja uz mācībām latviešu valodā un iespējas saturā” – Liene Voroņenko, IZM, Valsts izglītības un satura centrs

10:20 Jautājumi un atbildes

10:30 “Flirts ar citādo, jeb ko mācīties kad visas skolas pabeigtas?” – Mārcis Auziņš, LU

11:00 Jautājumi un atbildes

11:10 “Mākslīgā intelekta valodas tehnoloģijas, to praktiskie lietojumi šodien un rīt” – Kaspars Kauliņš, SIA TILDE

11:40 Jautājumi un atbildes

11:50 “Digitālie rīki un platformas latgaliski” – Ilga Šuplinska, RTA, LKB

12:10 “Digitālo rīku pielietojums skolotāja praksē” – Diāna Bravacka, Riebiņu vidusskola

12:30 Jautājumi un atbildes

12:45 Pasākuma kopsavilkums, RTA profesore Sanita Martena


Dalība tiešsaistes diskusijā ir bez maksas, tiešraidi varēs vērot gan Latgales kongresa mājaslapā: https://latgolyskongress.lv/, gan Latgaliešu kultūras biedrības Facebook lapā. Interesenti, kas vēlas uzdot jautājumus, ir aicināti tos iesūtīt uz epastu: latgalisubidreiba@gmail.com vai pasākuma laikā rakstīt FB komentāru sadaļā.

Kontaktformācija jautājumiem: santa.rudze@gmail.com

Pasākumu organizē: Latgaliešu kultūras biedrība, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un Latgales kongresa lēmumu izpildes padome.

Projektu” Latgaliešu kopienas līderības un piederības stiprināšana, īstenojot Latgales kongresa idejas” finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts tiek realizēts no 03.04.2022. līdz 31.10.2024.