Par notikumu

Liepāja jau izsenis pazīstama kā populāra atpūtas vieta, un 2015. gadā tā ieguva kūrortpilsētas statusu. Te noris arī aktīva kultūras dzīve, un šobrīd pilsēta gatavojas kļūt par 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu. Kā šīs lomas un funkcijas pārklājas, viena otru papildina vai varbūt savā starpā konkurē? Ko tas nozīmē vietējo cilvēku ikdienai un identitātei? Kādas pilsētvides attīstības perspektīvas piedāvā abas šīs lomas? Par šiem un saistītiem jautājumiem diskutēs Liepājas pilsētvides, kultūras un uzņēmējdarbības jomu pārstāvji, aicinot iesaistīties arī citus apmeklētājus.

Vasaras skolas laikā dalībniekiem būs iespēja padziļināti pievērsties Liepājas pilsētvides un identitātes izziņai kopā ar pieredzējušiem dažādu jomu pētniekiem un ekspertiem. Arhitektes un pētnieces Dinas Suhanovas un mākslinieces Madaras Kvēpas vadībā eksperimentālā pilsētvides laboratorijā vasaras skolas dalībnieki veiks kūrorta artefaktu analīzi un īstenos pilsētvides intervences, izmantojot radošās pētniecības metodes. Mutvārdu vēstures pētnieces Ievas Gardas-Rozenbergas, cilvēkģeogrāfes Kristīnes Āboliņas un sociologa Jāņa Daugavieša klātbūtnē studenti apgūs mutvārdu vēsturi un biogrāfisko pieeju identitāšu ainavu izpētē; izzinās, kas ir kopiena un kā pētīt vietsaisti, kā arī kopīgi veidos Liepājas pilsētvides sajūtu karti. Savukārt literatūras pētnieces Zandas Gūtmanes un antropoloģes Lienes Milleres vadīti, dalībnieki pētīs stāsta nozīmi kūrortpilsētas vietas sajūtas un identitātes veidošanā, noslēgumā radot Liepājas pilsētvidē sakņotu vietas stāstu. Vēsturisko un mūsdienu kūrortpilsētas arhitektonisko ainavu palīdzēs izzināt arhitekte Gunta Šnipke, vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš un pilsētpētnieks Mārtiņš Eņģelis, bet ar kūrortpilsētas tradīcijām, nostāstiem un folkloru iepazīstinās tradicionālās kultūras pētniece Ieva Vītola un arheologs Juris Urtāns.

Vasaras skolā noslēgumā 25. augustā plkst. 10.00, Kūrmājas prospektā 13, Liepājā dalībnieki publiski prezentēs pētniecības un radošo darbu rezultātus, savukārt plkst. 11.00 ikviens aicināts piedalīties diskusijā “Liepāja: kūrorta vai kultūras pilsēta?”.

Sarunā piedalīsies Liepājas pašvaldības nodibinājuma Liepāja 2027 valdes priekšsēdētāja Inta Šoriņa un sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītāja Zita Lazdāne, Liepājas pilsētas galvenais arhitekts Uģis Kaugurs, Liepājas Universitātes profesore Zanda Gūtmane un SIA “UPTK” projektu vadītājs un restorāna “Parka paviljons” saimnieks Sandis Kirhners; diskusiju vadīs Dzintars Hmieļevskis.

Vasaras skolu organizē un programmu veido pētnieki no Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta, Latvijas Mākslas akadēmijas Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūta, Liepājas Universitātes, Latvijas Kultūras akadēmijas un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas.

Vasaras skola tiek rīkota ar Valsts pētījumu programmas projekta “IDEUM: Identitāšu ainavas: vēsture, kultūra un vide” (VPP-LETONIKA-2021/2-0008) atbalstu. Papildus informācija: Laine Kristberga, ideum@lulfmi.lv; tālr.: 28636034 Facebook: https://fb.me/e/ZJjL78Xx