Apmeklējot uzņēmumu “Pilsakmens” Salaspilī, dizaina salonus “Trentini” un “Archideco” pašā Rīgas centra sirdī renovētā 19. gadsimta ēkā, apskatot Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja patstāvīgās ekspozīcijas un rotu mākslas biedrības izstādi “Skārien-jūtīgs”, kā arī ekskursijas beigās noklausoties ļoti aizraujošo un vēsturiski izglītojošo gida stāstījumu par notikumiem Latvijas valstī – no Latvijas brīvvalsts dibināšanas gadiem līdz situācijai mūsdienām – Latvijas Okupācijas muzeja telpās. 

Uzņēmums “Pilsakmens” var lepoties ar plašāko dabīgā akmens plākšņu noliktavu ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā. “Pilsakmens” piedāvā pilnu akmens apstrādes ciklu: piegādi, apstrādi un montāžu. Programmas “Dizaina tehnoloģijas” 2. kursa studente Linda Lazovska stāsta, ka tā bija pirmā reize, kad jauniete iapskatīja ar tik plašu akmens sortimentu. “Pilsakmens” ir draudzīgs, uz klientu orientēts uzņēmums. Padomāts ir arī par personīgo tēlu un mājaslapu – uzņēmums, kuru noteikti studente ieteiktu arī citiem, īpaši dizaineriem, kuriem ir vēlme nākotnē piedāvāt akmens izstrādājumus savos projektos. No visām dabīgā akmens plāksnēm viņas uzmanību visvairāk piesaistīja oniksi, kuri ir neparasti savos zīmējumos un krāsās. Kopumā uzņēmums atstāja pozitīvu iespaidu ar lielisku attieksmi, mūsdienīgi domājošiem darbiniekiem. Klientiem noteikti tiks palīdzēts ar visdažnedažādākajiem padomiem par to, kurš akmens būs labāks lietošanai. Vajag tikai braukt, skatīties un izvēlēties! Lindas kursa biedrene Amanda Anusāne līdz šim nebija redzējusi tik daudz dažāda veida dabīgā akmens – granīta, marmora, kvarcīta, oniksa un citu materiālu – plāksnes, kuras tiek ievestas no visas pasaules un glabājas Baltijā lielākajā noliktavā. Amanda raksta: “Esmu pārsteigta par akmens gaismas caurlaidību un to, cik dažāds var būt tā pielietojuma veids interjerā – izlietnes, grīdas paneļi, virtuves virsmas, grīda, galda virsmas, pat rozetes un citi priekšmeti. Priecātos redzēt arī pašu akmens apstrādes procesu, jo tas šķiet ļoti sarežģīts. Paldies par ekskursiju”.

Ekskursanti apmeklēja salonu “Archideco” – jaunu dizaina centru Latvijā. Tā misija paātrināt dizaina procesu, piedāvājos klientiem iespēju pašiem izvēlēties dizaina priekšmetus no pilna klāsta kolekcijām, kā arī jaunums Baltijā – materiālu bibliotēka un profesionālas dizaineru komandas pakalpojumi. Dizaina centrs sadarbojas ar luksus klases mēbeļu, apdares materiālu, interjera priekšmetu ražotājiem: Officine Gullo – ekskluzīvas, pēc pasūtījuma gatavotas virtuves; DOM Edizioni – respektablas un elegantas mēbeles; ARCAHORN –  augstas klases mēbeles un aksesuāri no zebru ragiem; Pinetti – izsmalcināti aksesuāri; Pent – luksus fitnesa aprīkojums; WEICH Couture Alpaca – dabiski un ilgtspējīgi alpakas vilnas izstrādājumi. Programmas “Dizaina tehnoloģijas” 1.kursa studente Inese Priekule stāsta: “Katrs izstrādājums salonā izceļas ar nevainojamu kvalitāti, izsmalcinātību un padziļinātu uzmanību detaļām. Mūsu studentu grupu viesmīlīgi uzņēma salona dizaineri, iepazīstināja ar centra ekspozīciju un izsmeļoši pastāstīja par daudzveidīgajām kolekcijām. Tas bija vērtīgi!”. 

Savukārt par rotu izstādi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, studente Signe Strode rezumē šādi: “Izstādes ideju veido stāsti par cilvēkiem, viņu rotām un šo rotu autoriem. Izstādes nosaukums “Skārien-jūtīgs” attīstījies, atvasinot to no vārda pieskāriens, kas vistiešāk raksturo rotas dabu – būt saskarē ar cilvēku. Katra rota izgatavota ar savu pievienoto vērtību. Rotās apvienoti dažādi materiāli, tās piemērotas dažādākajām gaumēm, pasākumiem un ikdienas tēliem. Rotās saskatāma mākslas dažādība, par katru rotu savs stāsts, kas raksturo tā autora pieredzi un emocijas darba tapšanas procesā”.

Liels paldies Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas vadībai par doto iespēju apmeklēt studiju procesu iedvesmojošas mākslas un dizaina izstādes, uzņēmumus un dizaina salonus.

Diāna Apele,

profesionālā bakalaura studiju programmas “Dizaina tehnoloģijas” direktore 

Publicitātes foto