Par notikumu

Pēdējās desmitgadēs pasaule ir pieredzējusi jaunu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) izplatību, kas ātruma un ģeogrāfiskā pārklājuma ziņā ir uzskatāma par bezprecedenta. Šī digitālā revolūcija plaši ietekmē un pārveido gan sabiedrību, gan ekonomiku, tāpēc ir pelnījusi īpašu uzmanību un interesi.

Tomēr, liela daļa akadēmisko diskusiju koncentrējas ne tikai uz digitālo tehnoloģiju radītajām sekām, bet arī cenšas izpētīt digitālo tehnoloģiju izplatības virzienus, kā arī identificēt šī procesa pamatnosacījumus.

Mūsu pētījums koncentrējas uz 2 pamatelementiem: (i) jaunas metodiskās sistēmas izpēte “kritiskās masas” identificēšanai un tehnoloģiskās attīstības aizsākuma punkta izolācijai, kas palielina tehnoloģiju izplatības dinamiku; (ii) Sniegt plašus pierādījumus par digitālo tehnoloģiju attīstības modeļiem, dinamiku un noteicošajiem faktoriem ekonomiski attīstītajās un atpalikušajās valstīs.

Mūsu statistiski robustā analīze katrai valstij raksturīgajos datos izceļ galvenos ekonomiskos, sociālos un institucionālos IKT izplatības priekšnoteikumus attiecīgajās valstīs, norādot, kādi faktori būtiski veicina vai – otrādi – kavē procesus. Šie argumenti un pierādījumi ir papildināti, izceļot tehnoloģiju sasaisti un tehnoloģiju apakšstaciju procesu.


Aktivitātes laiks: 9.12.22., 15:00-17:00, W32, Stokholmas Ekonomikas augstskolā Rīgā

Lai reģistrētos, lūdzu, aizpildiet šo formu: https://forms.gle/iyhiGnf1d1BNDeH17

 

Diskusiju moderēs prof. Arnis Sauka. Apmeklējums ir bez maksas.

 

Ewa Lechman ir asociētā profesore ekonomikā, viņa kopš 2002. gada strādā Gdaņskas Tehnoloģiju universitātes/ Fārenheita universitāšu grupas Vadības un ekonomikas fakultātē. Viņas pētniecības intereses koncentrējas uz ekonomikas attīstību, digitālajām tehnoloģijām un tehnoloģisko progresu un to lomu sociālo un ekonomisko sistēmu pārveidošanā, kā arī  inovatīvu finanšu instrumentu ekonomiku. Viņa ir pastāvīgais satura izvērtētājs vairāk nekā 34 augsti novērtētos akadēmiskos žurnālos, ko publicē Oxford University Press, Elsevier, SpringerNature, Taylor&Francis, Wiley. Viņa 2013. gadā ieguva Emerald Literati Network Award for Excellence; 2017.–2019. gadā Elsevier nominēja viņu kā izcilu recenzentu. Vairāku gadu laikā viņas akadēmiskie sasniegumi palīdzēja iegūt Elsevier Research Impact Leaders balvu. Viņa ir koordinējusi un piedalījusies vairākās pētniecības grupās par digitālajām tehnoloģijām, sociālo un ekonomisko attīstību, ko cita starpā atbalstījis Nacionālais zinātnes centrs, CERGE-Global Development Network, Polijas Nacionālā banka, Stokholmas Biznesa skola, Apvienoto Nāciju Organizācijas Attīstības programma, ES- fonds. Vairāk nekā 120 rakstu un grāmatu autore un līdzautore. Pašlaik strādā par redaktori Telekomunikāciju politikas žurnālā (Elsevier). Bijusi attīstības prodekāne un doktorantūras programmu direktore. Sadarbojies ar ECSB, CEEMAN, BMDA, AMBA un Eurostat. Darbojas arī Gdaņskas biznesa kluba konsultatīvajā padomē.

 

Semināru organizē SSE Riga Ilgtspējīgas uzņēmējdarbības centrs un atbalsta ESI studentu inovāciju programma. Programmu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un atbalsta Printify, SEB banka un Rimi Latvija. Projekta numurs: 1.1.1 .3/21/A/008.a.