Uz diskusiju uzaicinājums saņemts no Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita.  Diskusijā Valsts prezidents kopā ar jauniešiem un pasākuma viesiem meklēja atbildes uz būtiskiem jautājumiem – kā mediji ietekmē mūsu domas, uzskatus par Latviju un nozīmīgiem notikumiem, kā izplatītie stereotipi, aizspriedumi par Latviju, latviešu valodu, valsts veiksmēm un neveiksmēm ietekmē  mūsu rīcību dažādās situācijās, kāds ir mērķis par Latviju izplatītajai dezinformācijai un manipulatīvajam saturam? 

"Ar Krievijas īstenoto dezinformāciju Latvijā sadzīvojam vairāk nekā 30 gadus, ar to visu laiku esam konfrontēti," pauda prezidents, norādot, ka visbiežāk ar dezinformāciju sastopamies tieši kontekstā par citu tautību iedzīvotāju apspiešanu. Valsts pirmā persona atgādināja, ka Latvija ir viena no pirmajām valstīm pasaulē, kas ieviesusi medijpratības tematiku vidusskolu programmās. Prezidents uzsvēra, ka mēs visi saskaramies ar dezinformāciju. Tā ir jāatpazīst, jo cilvēka pasaules skatījumu veido informācija, kas ir pamatā rīcībai, un no tā, ka mēs uztveram un vērtējam informāciju, ir atkarīgs, kādā sabiedrībā dzīvojam.

Kopā ar Valsts prezidentu sarunājās Madara Šņickovska no Rīgas 84. vidusskolas, Ella Hermansone no Rīgas Franču liceja, Edgars Eduards Viļums no Rīgas Centra humanitārās vidusskolas, Ksenija Zlotina no Vidzemes Augstskolas, Leandra Spriesle no Latvijas Kultūras akadēmijas un Jānis Valdmanis no Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma. Sarunu vadīja stratēģiskās komunikācijas eksperte Elīna Lange-Ionatamishvili. 

Diskusija tika rīkota sadarbībā ar valsts un nevalstiskā sektora organizācijām, kas strādā medijpratības politikas un ieviešanas jomā – globālo attīstības un izglītības organizāciju IREX un Latvijas Drošāka interneta centru.

Jāpiebilst, ka Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija kopš 2022.gada februāra īsteno Medijpratības programmas (Media Literacy in the Baltics) aktivitātes, ko atbalsta Amerikas izglītības un globālās attīstības aģentūra IREX.

RTA Sabiedrisko attiecību nodaļa

Publicitātes foto