RTA Inženieru fakultātes absolvente Valija Giluče absolvēja studiju virzienu “Ražošana un pārstrāde”, iegūstot 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Apģērbu dizains un tehnoloģija” diplomu.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā V. Giluče veica savu kvalifikācijas darbu par tēmu “Ilgtspējības pieeja kaņepju drānas sieviešu apģērbu komplekta dizainā”. “Rezultātā tika projektēta pirmā sieviešu apģērbu kolekcija „Hemp Fashion”. Tā sastāvēja no trijiem apģērbu komplektiem,” atzīmē Valija. Par iedvesma avotu viņa min ilgtspējīgu pieeju apģērbu modē pasaulē. Rūpējoties par sievietes komfortu un vidi, Valijas veidotais apģērbu komplekta dizains ir dabisks, ekoloģisks, ilgtspējīgs un viegli valkājams sieviešu vasaras apģērbs no kaņepju šķiedrām, par kura izcelsmi vēsta dizaina elemts – kaņepju lapiņa. V. Gilučes apģērbu kolekcija tika papildināta ar tērpiem un krāsainiem aksesuāriem – dabīgās ādas somām no zīmola “Zelma Kraft”, radot ilgtspējīgas modes kolekciju “Natural Naturalness”, kura tika prezentēta jauno modes dizaineru konkursā Lietuvā “Apkalbos 2022”.

Šajā konkursā Valijas kaņepju auduma apģērbu kolekciju, kuras pamatā ir eko audums un dabīgumu atzinīgi novērtēja arī žūrija. “Gūta ļoti, ļoti nozīmīga pieredze šāda līmeņa pasākumos ārpus Latvijas,” atzīst absolvente.

Vieglo aoģērbu profesijā Valija darbojas jau kādu laiku. Pēc Rīgas 34. arodvidusskolas (tagad Rīgas Stila un modes tehnikums) absolvēšanas, viņa strādāja rūpnieciskajā ražošanā “Jatā”. 2012. gadā izveidoja savu šūšanas ideju darbnīcu “Viss Gaumei”. Šajā darbnīcā tiek piedāvāti dažādi pakalpojumi – no vieglo apģērbu šūšanas līdz mašīnizšūšanai, apģērbu projektēšanai. Savas zināšanas absolvente papildināja mācoties Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, iegūstot apģērbu projektētāja kvalifikāciju. “Pašreizējā darba vieta šobrīd ir citā jomā, bet paralēli darbnīcā tiek sniegti šūšanas un izšūšanas pakalpojumi klientiem,” paskaidro Valija.

Absolvene stāsta, ka ir zināšanas, kuras noder darbā un reālajā dzīvē: zināšanas grafiskajās programmās, apģērbu projektēšanā, kolekciju plānošanā un izstrādē, progresīvo tehnoloģiju pielietošanā.

V. Giluče ieteiktu studēt RTA, jo akadēmijā ir, viņasprāt, labākie un kompetentākie mācībspēki. “Ļoti patīkami strādāt Inženieru fakultātes laboratorijās. Tiek apgūtas dažādas datorprogrammas, kuras pēc tam pielietotas apģērbu projektāšanā, ražošanā. Akadēmija iet līdzi tehnoloģijām tekstilā, izmantojot arī lāzertehnoloģijas. RTA ir pieejama studentu apmaiņas programma, dažādi konkursi, projekti. Iesaku staRTA punktu izvēlēties tieši šeit,” novēl Valija.

Jauno studentu dokumentu pieņemšana sāksies no 3. jūlija.

 

RTA Sabiedrisko attiecību nodaļa

Publicitātes foto