2023. gada 2. februārī Ventspilī norisinājās darba grupas “Produktu un pakalpojumu ātrā prototipēšana un digitālā ražošana” tikšanās.

Tikšanās notika Ventspils dizaina darbnīcā RADE, kur bija iespēja iepazīties ar RADE sniegtajām iespējām un iekārtām, lai veiksmīgi varētu izstrādāt jaunu studiju kursu par produktu un pakalpojumu ātro prototipēšanu un digitālo ražošanu un varētu integrēt prototipēšanu kādā no jau esošajiem studiju kursiem, kā piemēram, 3D prototipēšana, robotu detaļās un mehānismos un to konstruēšanā, apģērbu projektēšanā u.c. kursos. Pasākuma dalībniekiem bija iespēja izmēģināt prototipēšanai pieejamās tehnoloģijas – darba grupas dalībnieki izmēģināja krūžu paliktņu apdruku ar sublimācijas metodi un savām rokām izgatavoja paliktņus ar projekta un partneru logo. Vēlāk notika projekta partneru prezentācijas  un iepazīstināšana ar esošajiem studiju kursiem un tēmām katrā mācību iestādē, notika diskusijas par iespējām integrēt prototipēšanu esošos studiju kursos un tika risināti jautājumi par veiksmīgu tālākās sadarbības organizēšanu.

2023. gada 9. februārī Valmierā norisinājās otrā darba grupas “Produktu un pakalpojumu ātrā prototipēšana un digitālā ražošana” tikšanās. 

Darba grupu dalībnieki sākotnēji tika iepazīstināti ar Valmieras koprades darbnīcas DARE piedāvātajām iespējām un tad paši, praktiski un radoši darbojoties, izveidoja savus auduma maisiņu dizainus par tēmu #AutoRade. Tālāk sekoja vizīte Vidzemes Augstskolā, kur tika apmeklēta VR/AR laboratorija un uzzināts vairāk par tās izmantošanas galvenajām priekšrocībām mācību procesa uzlabošanā un paātrināšanā. Dienas turpinājumā, kopā ar darba grupu pārstāvjiem, tika strādāts pie uzdevumu sadales, jaunu studiju kursu/moduļu izstrādes, ātrās prototipēšanas un VR/AR tehnoloģiju integrēšanu studiju kursos. Dalībnieki diskutēja par iespējām integrēt prototipēšanu jaunajos studiju kursos.

Pārējās darba grupas, kas izveidotas projektā AutoRade, regulāri tiekas tiešsaistes sanāksmēs. Paralēli tam tiek piesaistīti nepieciešamie ārpakalpojumu eksperti, gatavoti iepirkumi studiju programmu digitalizācijai nepieciešamo iekārtu un programmatūras iegādei.

Aktivitātes tiek īstenotas ESF projekta “Automatizācijas rīki radošajām industrijām AutoRade”, ID Nr. 8.2.3.0/22/A/004, ietvaros. Projekta partneri: Ekonomikas un kultūras augstskola, Latvijas Universitāte, Transporta un sakaru institūts, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Vidzemes augstskola, Liepājas Universitāte, Latvijas Digitālais akselerators, Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, Valmieras Attīstības aģentūra.

Projekta kopējais budžets ir 1 682 157,84 EUR, tajā skaitā ESF finansējums ir 85% no attiecināmajiem izdevumiem jeb 1 429 834,16 EUR; Valsts budžeta finansējums ir 15% no attiecināmajiem izdevumiem jeb 252 323,68 EUR.

Projekta ieviešanas periods: no 2022. gada 31. oktobra līdz 2023. gada 31. decembrim (14 mēneši).

Darba grupas tikšanās Valmierā.

Darba grupas tikšanās Ventspilī.