Sasniegtie rezultāti tika prezentēti 2022. gada rudens semestrī, Kauņas Lietišķo Zinātņu Universitātes (KAUKO) Mākslu fakultātes viesdocētāju A. Šakienes un S. J. Kasparavičienes ERASMUS+ mobilitātes vizītes laikā.

Kolēģu interesi izraisīja apģērbu modeļi, kuros izmantota kāda no progresīvajām tehnoloģijām (tekstildrānu lāzerapstrāde vai 3D druka). Sadarbības universitātes partneri izteica vēlmi iesaistīt arī savus studējošos šādos pētījumos un eksperimentālā darbībā, ņemot vērā RTA pētniecisko laboratoriju iespējas. 

2022. gada janvārī RTA apmeklēja KAUKO Modes dizaina studiju programmas 9 studenti (Emilija Bertašiūtė, Dovilė Deveikytė, Gabrielė Grigorjevaitė, Rugilė Kaikarytė, Alina Kusaitė, Samanta Skromovaitė, Fausta Skudrytė, Monika Teišerskytė, Gabija Žymančiūtė) un modes dizainere, tekstilmāksliniece un docētāja Indrė Spitrytė. Sākotnēji studenti attālinātās tikšanās laikā noklausījās prezentāciju par lāzertehnoloģiju iespējām apģērbu dizainā, dizaina projekta sagatavošanas procesu un norisi. Ierodoties klātienē RTA Fizikālo procesu un lāzertehnoloģiju pētnieciskajā centrā (FPLPC), tika iepazīta lāzerapstrādes darba drošība, kā arī studenti strādāja pie failu sagatavošanas un eksperimentiem konkrētām tekstildrānām dizaina projekta ietvaros.

FPLPC inženieru Antona Paceja un Imanta Adijāna vadībā tika veikti eksperimentālie pētījumi darbam ar tekstildrānām, kā arī dabīgo un mākslīgo ādu. Eksperimentālā ceļā tika noteikti optimālie parametri materiālu lāzerapstrādei, izmēģinātas daudzveidīgu materiālu lāzerapstrādes iespējas. Veiksmīgākais lāzermarķēšanas, lāzergravēšanas un lāzergriešanas rezultāts tiks iestrādāts dizaina projektu apģērbu modeļos un kolekcijās.

KAUKO studējošie un docētāja ir ļoti apmierināti ar sasniegto un izsaka lielu pateicību RTA FPLPC inženieriem. Iegūtas jaunas zināšanas un nozīmīga, kaut arī salīdzinoši neliela, pieredze lāzertehnoloģiju izmantošanā apģērbu dizainā, kā arī pārrunātas turpmākās ieceres jauniem projektiem.

Plašāka informācija:

https://www.kaunokolegija.lt/muf/rezeknes-technologiju-akademijoje-mados-dizaino-studentes-isbande-lazerio-galimybes-kurdamos-originalius-dekoro-elementus/


Silvija Mežinska,

studiju virziena “Ražošana un pārstrāde” vadītāja,

studiju programmas “Apģērbu dizains un tehnoloģija” direktore