Hakatons vienoja studentus no Latvijas un ārzemēm, izstrādājot unikālas idejas dažādu ar enerģētikas un atkritumu problemātiku saistītu jautājumu risināšanā. Izaicinājumus piedāvāja programmas partneri - “Rimi Baltic”, “SEB banka” un AS “Eco Baltia”. Pasākumā komandā piedalījies arī RTA students, Aleksandrs Martinovs, iegūstot RIMI simpātijas balvu!

Izaicinājuma aktivitātes tika īstenotas trīs posmos. 18. martā notika tiešsaites atklāšanas pasākums ar komandu un ideju veidošanu, kur katrs dalībnieks ieguva precīzu ieskatu par izaicinājumiem, formulēja savu ideju, izveidoja komandu un prezentēja to. Laika posmā no 20. līdz 24. martam notika tiešsaistes mentoringa sesijas, darbs komandās un klātienes ekskursijas nozari pārstāvošos uzņēmumos - “Rimi Baltic”, “SEB banka” un AS “Eco Baltia”. 25. un 26. martā Rimi Baltic telpās notika klātienes dalībnieku pasākums, kura laikā dalībnieki turpināja strādāt ar savām idejām, apmeklēja darbnīcas, satikās ar industrijas ekspertiem. Finālā savas idejas prezentēja 12 komandas, kuras pasākuma laikā izveidoja savu ideju prototipus sākot ar enerģijas izstrādes ģeneratoriem līdz dabai draudzīgiem iepirkumu maisiņiem no dažādiem materiāliem.

Visas komandas tika vērtētas vienā kategorijā, no kurām izvēlējās trīs komandas, kuras attiecīgi saņēma naudas balvas 3000 EUR, 2000 EUR un 1000 EUR apmērā. Papildus programmas partneri pasniedza savas simpātijas balvas savu izaicinājumu ietvaros. Tika vērtēts ne tikai gala izpildījums, bet arī orģinalitāte un progress, jeb cik daudz paši dalībnieki ir iemācījušies pasākuma laikā. “Rimi Baltic” simpātijas balvu pasniedza komandai “Ecolliance”, ieskaitot RTA studentu Aleksandru Martinovu, kur studentu komanda piedāvā pārstrādāt neizpārdoto maizi veikalos, izgatavojot alus un kvasa produktus. Komanda “SORTIQ” ieguva AS “Eco Baltia” simpātijas balvu par aplikāciju, kas palīdzēs tās lietotājiem samazināt atkritumu radīšanu un atbildīgi atbrīvoties no priekšmetiem, kas saimniecībā vairs nav noderīgi. Tāpat, “SEB banka” par savu iecienītāko izvēlājās komandu “Renoinvestment”, kuri piedāvāja ideju daudzdzīvokļu māju īpašnieku biedrībām saņemt vizuālus materiālus un vēstnieku konsultācijas, lai parādītu īpašniekiem mājas energoefektivitātes uzlabojumu ieguvumus. Papildus, komanda “Ecoclub” ar ideju par RIMI aplikācijas papildinājumu ar “Ilgtspējas indekss” ieguva ieejas biļetes uz tehnoloģiju un jaunuzņēmumu pasākumu - konferenci "TechChill 2023".

Galveno naudas balvu 3000 EUR apmērā ieguva komanda “Last Chance Cuisine”, kura piedāvāja ilgtspējīgus veikala stendus, lai pievilcīgāk prezentētu produktus ar pēdējo dienu termiņu pircējiem. Otro vietu un 2000 EUR naudas balvu ieguva komanda “Green Dream”, kuri izstrādāja aplikāciju ar kuras palīdzību mājas apsaimniekotāji un īpašnieki varētu redzēt nama enerģijas efektivitāti salīdzinājumā ar citiem dzīvokļu īpašniekiem un namiem. Savukārt, trešo vietu un 1000 EUR naudas balvu ieguva komanda “Rock's Revolution” ar ideju kā aizvietot veikala plastmasas maisiņus ar atkārtoti lietojamiem akmens papīra maisiņiem.

Pasākums vienoja aptuveni 60 skolēnus un studentus no 14 izglītības iestādēm un vairākiem varākiem Latvijas reģioniem un citām valstīm, kā arī no pavisam dažādiem studiju virzieniem.

AS “Eco Baltia” vides apsaimniekošanas sektora vadītājs Jānis Aizbalts: “Esam lepni par jauniešu spēju radīt unikālas un ilgtspējīgas idejas, kas jau drīzumā varētu būt par pamatu jaunu biznesa virzienu attīstīšanai kā Latvijā, tā ārpus tās. “Eco Baltia” uzņēmumu grupā ilgtspējīgas uzņēmējdarbības principus piekopjam vairāku gadu garumā un esam pateicīgi par iespēju piedalīties šajā projektā, lai mūsu zināšanas un pieredzi nodotu jaunajiem ekspertiem, kuri būtībā ir valsts ekonomiskās izaugsmes veidotāji nākotnē. Esam pārliecināti, ka daudzas no skolēnu un studentu sagatavotajām idejām jau drīzumā varēsim sastapt reālā darbībā.”

ESI Ilgtspējas Izaicinājumu atbalstīja Rīgas Ekonomikas augstskolas Studentu inovāciju programma ESI, “Rimi Baltic”, “SEB banka”, AS “Eco Baltia” un Eiropas Reģionālais fonds. Projekta numurs: 1.1.1. 3./21/A/008.a. Izaicinājumu organizē Rīgas Ekonomikas Augstskola, Rīgas Juridiskā Augstskola, Latvijas Mākslas Akadēmija, Latvijas Universitātes Cietvielu Fizikas Institūts, Rēzeknes Tehnoloģiju Akadēmija un citi industrijas partneri.

 

Sekojiet ESI sociālajos medijos, lai sekotu jaunumiem:

Facebook: https://fb.me/e/3mIwgHRYV

Instagram: https://instagram.com/p/Cn1X4tAj1DU/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/esidrosmigs/