RTA studentei Jūlijai Danilinai 1.vieta “Gemoss” granta konkursā

Otrdiena, 25. maijs, 2021
Uzņēmums “Gemoss” 2020. gada novembrī izsludināja īpašu granta konkursu, kurā aicināja jaunus uzņēmējus no visas Latvijas iesniegt savas unikālās veselīgu un inovatīvu pārtikas produktu idejas no riekstiem sēklām, graudaugiem, pākšaugiem un žāvētiem augļiem. 19. maijā tika noskaidroti trīs izcilāko ideju autori. 1. vieta šajā konkursā tika piešķirta Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pārtikas produktu pārstrāde” 2. kursa studentei Jūlijai Danilinai, kuras īstenotais produkts bija diedzētu griķu uzkodas.

Konkursā piedalījās vairāk nekā 170 pretendenti, 2. kārtā labākie 50 dalībnieki iesniedza produktu prototipus un prezentēja savas idejas. Dalībai finālam tika atlasīti 10 labākie produkti/idejas. Finālisti savas idejas pilnveidoja sadarbībā ar “Gemoss” ekspertiem, saņemot nepieciešamās konsultācijas saistībā ar iepakojumu, piegādātājiem, aprīkojumu, ražošanas tehnoloģisko procesu, realizāciju, pašizmaksu u.c.

Jūlija atzīst, ka viņai paticis konkursa formāts, kas, sadalīts vairākos etapos, lēnām, bet mērķtiecīgi konkursa dalībniekus virzīja pretī finālam, ļaujot viņiem sasmelties jaunas zināšanas un pārliecību par savu izstrādāto produktu, ar ko iekarot tirgu. ”Fināla posmā bija jāsūta produkta uzlabotais prototips, jāprezentē žūrijai, tad desmit finālistus aicināja uz Rīgu, pirms tam nepasakot, kuriem ir piešķirtas godalgotās vietas. Tikai apbalvošanas laikā tika paziņoti rezultāti,” stāsta Jūlija, atzīstot, ka viņai bijis patiess pārsteigums par iegūto 1.vietu.

“Gemoss” granta konkursā J. Danilina ieguva ne tikai 1.vietu, bet arī 5000 eiro grantu un aģentūras “ASKETIC” zīmola izstrādes konsultāciju. RTA studentes produkts, ar ko viņa startēja konkursā, ir diedzētu griķu uzkodas, kuru pamatizejviela ir Latvijas zaļie BIO griķi.

Veselīgās uzkodas – diedzēto griķu saldie batoniņi

“Jau šī gada vasarā plānoju ražot diedzētu griķu saldos batoniņus un sāļos krekerus. Produkti būs bez glutēna, pievienota cukura, bez termiskās apstrādes, vegāniem draudzīgi. Savā kvalifikācijas darbā veicu pētījumu par diedzētu griķu īpašībām, termiskas apstrādes veidu ietekmi uz uzturvielām. Zaļajos griķos ir trīs reizes vairāk dzelzs, divas reizes vairāk magnija un kālija nekā citos graudos. Tajos ir arī olbaltumvielas, B6, B2, B1 E un PP vitamīns, cinks, kalcijs, selēns, jods, fosfors, kobalts, kā arī antioksidanti rutīns un tanīns,” par savu izstrādāto produktu stāsta J.Danilina.

“Gemoss” žūrija atzinīgi vērtēja RTA studentes zināšanu bāzi savas idejas izstrādē, uzsverot: “Jūlijas radītajiem diedzēto griķu saldajiem batoniņiem ir liels potenciāls būt par veselīgu jaunumu katrā uzkodu galdā. Jūlija ir padziļināti pētījusi, ka termiski neapstrādāti griķi ir bagāti ar dzelzi, magniju, kāliju, B grupas vitamīniem un antioksidantiem. Tiem pievienojot pareizās garšvielas un augļus, tiek iegūts izcils garšas rezultāts.”

Finansiāls atbalsts un ilgtermiņa sadarbība

Uzvara konkursā J.Danilinai ļaus paplašināt veselīgu produktu sortimentu, jo “Gemoss” sniedz finansiālu atbalstu un ilgtermiņa sadarbību.  “Tagad ir liela atbildība, jo, kā uzsvēra žūrija, visa Latvija gaidīs manu produktu. Ieguvumi no dalības konkursā ir gan piešķirtais finansējums, gan sadarbības iespējas. Mans produkts tiks izplatīts “Rimi” lielveikalos visā Baltijā,” saka Jūlija. Viņa uzsver, ka, piedaloties konkursā, ļoti noderējušas RTA iegūtās zināšanas: “Izstrādājot jaunu produktu, vajag būt pārliecinātam par to, ka visu dari pareizi, – par receptūras izstrādi, par produkta kvalitāti u.tml. Tāpat arī svarīgi zināt terminoloģiju, runājot par savu produktu un tā testēšanu. Paldies Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai par iespēju pilnveidoties!”

Stāsta RTA pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pārtikas produktu pārstrāde” direktore Inese Silicka: “Būt radošam nozīmē būt drosmīgam, lai izietu „ārpus ikdienas rāmjiem”. Mēs – RTA komanda – lepojamies ar studentes paveikto. Jūlijas Danilinas uzvara pierāda to, ka, ja esi pietiekami motivēts, interesē pārtikas nozare, vēlies izgatavot kaut ko unikālu, lai izkonkurētu citus uzņēmējus, tad ir jāapgūst daudz jaunu zināšanu, prasmju, kompetenču, un RTA ir īstā vieta, kur šo atbalstu var saņemt.”

Tiek plānots, ka jaunais produkts – diedzētu griķu uzkodas – pie saviem pircējiem nonāks vasaras beigās.

 

Inga Kaļva-Miņina,

RTA Sabiedrisko attiecību nodaļas informācijas speciāliste

 

Foto no uzņēmuma “Gemoss” arhīva



Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija © Atbrīvošanas aleja 115, Rēzekne, Latvija. Tālrunis: 28325368; RTA paziņojums par personas datu apstrādi.