Grūbu stāsts Rēzeknē kopā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju

Svētdiena, 23. februāris, 2020
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA) 2018. gadā uzsāka aktīvu sadarbību ar z/s „Kotiņi” (Viļakas novada Šķilbēnu pagasts), kas vienīgie Latvijā ražo pērļu grūbas. Viesojoties zemnieku saimniecībā 2018. gada janvārī, pagaršojot ēdienus, ko gatavojušas viņu pavāres, radās doma, ka ir nepieciešams arī citiem pastāstīt par šo sen aizmirsto tradicionālo latviešu produktu. Tā radās ideja kopīgai sadarbībai ar z/s „Kotiņi”.

Z/s „Kotiņi” kopā ar RTA iesaistījās vairāku projektu realizācijā, kuru rezultātā tika apkopotas 38 pērļu grūbu receptes, tās tika aprobētas RTA Pārtikas pārstrādes laboratorijā, veiktas nepieciešamās kalkulācijas, sagatavota informācija bukletam. Tāpat 2018. gadā RTA rīkotajā Zinātnieku nakts pasākumā skolēniem bija dota iespēja izdomāt savas receptes, kur pamatizejviela ir pērļu grūbas. Šajā pasākumā piedalījās 13 skolēnu komandas, kas piedāvāja no grūbām saldos ēdienus, uzkodas, pamatēdienus. Z/s „Kotiņi” katru komandu nodrošināja ar nepieciešamajām izejvielām, lai skolēni varētu eksperimentēt, kā arī piedalījās žūrijā, vērtējot galarezultātus. Šo pasākumu īstenošanā un vadīšanā iesaistījās RTA Pārtikas pārstrādes laboratorijas vadītāja pētniece I. Silicka un inženieris S. Gaile kopā ar saviem pirmā līmeņa augstāko profesionālo studiju programmu „Ražošanas loģistika” un „Pārtikas pārstrādes speciālists” studentiem. Pasniedzēja D. Apele ar saviem studentiem radīja z/s „Kotiņi” logo un uzlīmju paraugus, kurus uzņēmums arī izmanto.

2018.gada pavasarī RTA kopā ar Rēzeknes pilsētas pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” Tūrisma attīstības centru (TAC) uzsāka īstenot projektu „Rēzeknes pilsētas ēdināšanas uzņēmumu kvalitātes novērtējums” (Nr.16.7/11) (projekta vad. un pētniece L. Litavniece, pētnieki I. Silicka, I. Dembovska, S. Gaile, D. Apele ar savu studenti A. Zarāni). Viens no projekta uzdevumiem bija atrast to ēdienu, ko varētu izmantot iniciatīvā „Izgaršo Rēzekni caur...”. Šī projekta laikā tapa ideja izvēlēties grūbas (z/s „Kotiņi” ražotās) kā izejvielu, kuru katrs no ēdināšanas uzņēmumiem var integrēt savā ēdienkartē un piedāvāt klientiem. Projekta laikā tapa arī logo, kas liecina, ka šis ēdiens ir gatavots no grūbām.

Visai projekta komandai ir patiess prieks un gandarījums, ka sākotnējās ieceres un iestrādnes ir vainagojušās ar jaunu iniciatīvu. Paldies TAC un tieši J. Kijaško, kas uzklausīja idejas un kopā ar savu komandu, uzņēmēju atbalstu radīja jaunu garšas piedzīvojumu tūristiem un pilsētas iedzīvotājiem.

PDF Buklets_Izgaršo Rēzekni caur grūbām

RTA projekta vadītāja L. Litavniece un

projekta komanda I. Silicka, I. Dembovska, S. Gaile, D. Apele, A. Zarāne

 

 



Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija © Atbrīvošanas aleja 115, Rēzekne, Latvija. Tālrunis: 28325368; RTA paziņojums par personas datu apstrādi.