Autorizēties   |   Reģistrēties

Rēzeknē organizēja kulinārijas darbnīcas „Gatavo veselīgi un garšīgi kopā ar ERASMUS +”

Piektdiena, 22. Marts
Pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas notiks 25. maijā, informatīvos pasākumus par Eiropas devumu Latvijas iedzīvotājiem var rīkot dažādi – gan kā lekciju, diskusiju vai semināru, gan konkursu, gan arī kā kulinārijas meistarklasi.

17.martā EUROPE DIRECT Austrumlatgalē informācijas centrs sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) Studiju inovāciju centru SalesLabs Pārtikas pārstrādes laboratorijās Rēzeknē organizēja kulinārijas darbnīcas „Gatavo veselīgi un garšīgi kopā ar ERASMUS+”  brīvprātīgajiem  no Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra „Zeimuļs”.

Par populāriem un mazāk zināmiem ēdieniem stāstīja divas meitenes, kuras Rēzeknē strādā un atpūšas ERASMUS+ programmas ietvaros – brīvprātīgā no Francijas Lūsija Dāvida (Lucie David)  un Džamila Amihova no Baškīrijas. Lūsija Dāvida mācīja, kā gatavot crepes  un brušetas. Meitene atzina, ka ļoti priecājas par iespēju iegūt jaunus draugus un apmeklēt jaunas valstis: „Erasmus+ ir lieliska programma. Es varu iemācīties jaunas lietas, satikt daudz jaunu cilvēku. Iesaku šo programmu ikvienam, jo tā veicina pašpārliecinātību un atļauj labāk sevi izprast un iepazīt dažādas valstis un kultūras.”

Savukārt Džamila Amihova no Baškīrijas Rēzeknē strādā jau kopš pērnā gada novembra un Erasmus+ ietvaros māca pilsētas bērniem baletu: „Man ļoti patīk mans darbs. Es komunicēju ar jauniem cilvēkiem, te ir ļoti daudz brīvprātīgo, neparasti projekti, mēs varam ceļot! Stāstīt par savu kultūru, par savu virtuvi, par savu dzīvi – tas ir lieliski. Latvijā un Rēzeknē pret mani izturas ļoti labi, man šeit patīk, Latvijā jūtos kā mājās!”

Džamilas Amihovas  vadībā kulinārijas meistarklases dalībnieki  gatavoja baškīru nacionālo ēdienu – bešbarmaku. Ja par franču crepēm pasākuma dalībniekiem lielu jautājumu nebija, tad par bešbarmaku bija ļoti liela interese, jo neviens no dalībniekiem to nebija garšojis. Realitātē izrādījās, ka tas nav nekas sarežģīts – jēra gaļas buljons  ar dārzeņiem, bet viss tiek pasniegts atsevišķi, katrs ēdājs liek savu porciju pēc savām vēlmēm. Kā stāsta Džamila, tad tam ir savs skaidrojums: „Vēsturiski baškīri bija klejotāju tauta, un ēdiens viņiem bija līdzi – atsevišķi gaļa, atsevišķi dārzeņi, lai tad, kad baškīrs, kurš pārvietojās zirga mugurā, apstājās, varētu ieturēt maltīti.”

Kulinārijas meistarklasē atbalstu ar pareizām receptēm un ēdienu gatavošanas tehnoloģiju sniedza RTA 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu pārstrāde” direktore Inese Silicka un RTA Inženierzinātņu institūta inženiere Samanta Gaile. Inese Silicka atzina, ka meistarklasē guvusi pozitīvas emocijas un jaunas zināšanas: „Es zinu ļoti daudzas receptes, taču bešbarmaks man bija jaunums. Ļoti interesanti. Ar nepacietību gaidu nākamo meistarklasi, kad mēs gatavosim itāļu ēdienus kopā ar Frančesku no Itālijas.”

Ērika atzina, ka viņai kulinārijas meistarklase patika: „Tā bija pirmā reize, kad piedalījos šāda veida aktivitātē. Lielākais ieguvums bija iepazīšanās ar jauniem cilvēkiem un komunicēšana ar aktivitātes dalībniekiem neformālā vidē. Noteikti mājās pagatavošu bešbarmaku pēc meistarklases laikā demonstrētās metodes. Baudot šo ēdienu, visvairāk pārsteidza vārītais burkāns ar savu “svešo” garšu, kas man ļoti patika. Bet visizcilākais bija buljons.”

Tatjanai bija ļoti interesanti salīdzināt Erasmus+ meiteņu pārstāvēto valstu ēdienus ar latviešu ēdieniem: „Secināju, ka franču pankūkas crepes ir tas pats, kas latviešu plānās pankūkas. Iespējams, ka meitenes arī nezina visus knifiņus, ko, gatavojot mīklu, izmanto viņu mammas un vecmammas, jo nav tik liela pieredze ēdienu pagatavošanā.  Patīkams atklājums – gatavojot, var atsvaidzināt savas angļu valodas zināšanas. Protams, baškīru meitene pastāstīja par ēdienu dažus vēsturiskus faktus. Bija interesanti klausīties, šis stāsts rosināja iztēli un ieinteresēja paskatīties internetā, lai palasītu vairāk par šo valsti. Man ļoti patika šī pasākuma draudzīgā internacionālā atmosfēra.”

Gunita meistarklasē piedalījās kopā ar dēlu Adriānu, kulinārijas meistarklase abiem  ļoti patika: „Mūsu komanda gatavoja brušetas, un tās sanāca ļoti garšīgas. Visvairāk patika gatavot un palīdzēt kādam citam. Sajūta bija fantastiska, gandrīz kā ģimenes lokā,  visi darbojāmies, sadraudzējamies un iepazinām viens otru. Šāda veida pasākumi dod mums iespēju iepazīt citu valstu ēdienu kultūru, bet mūsu bērniem dod iespēju paraudzīties uz citu valstu ēdienu tradīcijām. Tas satuvina Eiropas iedzīvotājus.”

„Kulinārijas meistarklase izvērtās par lielisku rīku, kā dažādu kultūru un tautību pārstāvjus apvienot  nepiespiestā sarunā. Kopīgi darot ko interesantu un izzinošu, daudz vieglāk pārrunāt kultūru  un mentalitāšu atšķirības, vēstures ietekmi uz tautību paražu attīstību, uzskatus par  neviennozīmīgi vērtētiem jautājumiem un iegūt jaunus draugus no citām valstīm. Šāda komunikācija paplašina redzesloku un liek izprast, ka mēs esam Eiropas iedzīvotāji un spējam ietekmēt tās  nākotni, un mums visiem ir pienākums to darīt, ejot uz vēlēšanām. Erasmus+ jaunieši un viņu stāsti liek novērtēt  Eiropas sniegtās priekšrocības, ko izmanto katrs iedzīvotājs: kvalitatīvā dzīves vide, lētie starptautiskie telefonsakari, brīvā pārvietošanas un iespējas pieteikties Eiropas finansējumam jau agrā jaunībā. Cilvēkam aizkadrā paliek arī citas svarīgas jomas, ko viņš neapzināti izmanto, – brīvā tirdzniecība, brīvais darba tirgus. Tas viss piedāvā mums izdevīgākas iespējas.

Šāda veida aktivitātes, kur vienā komandā ir jāstrādā cilvēkiem ar dažādām pieejām, kur caur  ēdienu var iepazīt  un izprast citu domāšanu, kur ir daudz prieka un smieklu, ilgi paliek atmiņā un rosina piederības sajūtu,” atzina Anna.

Kulinārijas meistarklases noslēgumā visi dalībnieki degustēja pagatavotos ēdienus un diskutēja par Eiropas Savienību. Protams, tika aktualizēta informācija par Latvijas iedzīvotāju ieguvumiem, ko viņi saņem, pateicoties Latvijas dalībai Eiropas Savienībā (viens no kuriem ir arī Erasmus+ programma, kuras laikā uz Latviju brauc citu valstu pārstāvji, bet Latvijas iedzīvotāji var doties uz kādu citu valsti).

Pasākuma noslēgumā EUROPE DIRECT Austrumlatgalē informācijas centra pārstāvji aicināja visus neaizmirst par iespēju kopā veidot Eiropas nākotni un doties uz Eiropas vēlēšanām 25. maijā.

Diāna Selecka,

Rēzeknes novada pašvaldības

Attīstības plānošanas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Eduarda Medvedeva foto



Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, 2016 © Atbrīvošanas aleja 115, Rēzekne, Latvija. Tālrunis: 28325368;
Jautājumus un ierosinājumus sūtiet uz helpdesk@rta.lv