Par notikumu

Jaunākie D. Apeles mākslas darbi izteiksmes līdzekļu un tehnoloģiju izvēlē iziet ārpus grafikas kā mākslas veida uztveres un pasnieguma rāmjiem. Lāzergriezums, lāzergravējums, fotografika savienojumā ar linogriezumu, ebru gleznojumu, kas materializējas uz papīra, zīda, akrila, organiskā stikla un finiera, kopumā izpaužas vairākās multimediālās darbu sērijās un veido izstādi “TRAUSLAIS VISUMS”. 

Izstāde “TRAUSLAIS VISUMS” ir autores dziļi personisku izjūtu atsegšana, ietērpjot tās mākslinieciskos tēlos, taču aizskartās tēmas nenoliedzami ir vispārcilvēcīgi nozīmīgas un atspoguļo nezūdošas globālas vērtības. 

Izstādes koncepcija:

Pēdējie notikumi, kas globālā mērogā ietekmē visus planētas iedzīvotājus, ir spilgti pierādījuši savstarpējo cilvēku sasaisti arī mākslas jomā. Mākslinieka radītais intelektuālais impulss ir pirmais solis vēl pirms došanās jaunos savas mākslinieciskās brīvības meklējumos. Bez šiem impulsiem nav iedomājama arī sabiedrības attīstība un mākslinieciskās izpausmes brīvība. 

Tieši šajā ne tik vienkāršajā laikā arī tapa idejas vairākiem konceptuālajiem mākslas darbiem. Mākslinieciskā izpausme iekļauj vairāku kategoriju kopumus – formu, faktūru, līniju, krāsu, gaismu, ēnu, kustību, skaņu, telpu, visu apjaušamo un neapjaušamo pastāvēšanu. 

Mākslas darbu sēriju tapšanas process bija ļoti intriģējošs, intīms un neierasts, arī humora pilns, piemēram, vairākos izstādē eksponētajos darbos drosmīgajā fotosesijā tika iesaistītas 12 dzimtas sievietes no 14 līdz 78 gadu vecumam, gūstot līdz šim vēl nebijušu pieredzi. Kopumā mākslas darbos redzamās neizdibināmās planētas, fiksē gan pārmaiņas, kas skārušas cilvēku ikdienas dzīvi, gan to nemainīgās vērtības, kas gadu gaitā apvieno dzimtu un pasauli kopīgā DZĪVES MĀKSLAS VALODĀ. 

Lai visu zemeslodi apspīd saule, neizsīkst dzimtas piens un lai mūsdienu trauslajā visumā neapstājas kustībā esošās planētas!

Teksts: Inese Dundure, Mg. design, Bac. art, Latgales Kultūrvēstures muzeja Mākslas nodaļas vadītāja,

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas vieslektore.